Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Swallow (Barn)

Hirundo rustica

Swallow (Barn)

Range

They spend the summer breeding in Alaska and across Canada, throughout most of the U.S., except parts of southwestern deserts. They are also found down into central Mexico, Central and South America, Eurasia and North Africa.

Habitat

They live in places with open areas like farms, fields and along roadsides and even in cities. The area where they live needs mud for nest building.

Body Traits

They have long, pointed wings, a metallic blue head, back and tail and a rusty colored chest and belly. They have a long, forked tail.

Habits

They are strong fliers and will swoop low over water and grassy areas to snatch up insects. They may perch on wires and join with other barn swalllows to forage. Their acrobatics in flight, with sharp turns and dives is impressive to watch.

Diet

They catch and eat insects in mid-flight.

Reproduction

Nesting pairs build an open cup nest of mud and grass up under an overhang or on a ledge or shelf. They line it with grass stems and feathers. Nests are often found under porches, in barns, under bridges, etc. They do nest in boxes. Females lay 3 – 7 white eggs with dark spots. Both parents will sit on the eggs (incubate). Once the chicks hatch, the parents take turns bringing them insects to eat. When a parent approaches the chicks, they will raise their heads, open their mouths and peep loudly.

Swallow (Barn)
barn swallow nesting

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vertebrata
Class: Aves
Order: Passeriformes
Family: Hirundinidae
Genus: Hirundo
Species: H. rustica

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.