Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Duck (Blue-winged Teal)

Anas discors

Range

They spend the summer breeding throughout most of North America, from southern Alaska across Canada to the Atlantic Ocean. They are also found all over the Midwest and plains, south to the Gulf coast. They spend the winter in small groups on the southern coasts of the U.S. and throughout Mexico, Central America, and northern South America.

Habitat

They are found in shallow ponds and seasonal and permanent wetlands. Their largest numbers are found in areas of open prairie, in both U.S. and Canada.

Body Traits

They are small ducks, about 16 inches long at most and all grayish-brown, with a black bill. The males have a large white crescent on the front of their faces and at the base of their bill and a patch on their sides near the back. When they fly, they have a light blue patch on each of their wings. Females are dull gray-brown.

Habits

They “dabble” with just their bill in the water or tip up with their whole head under water and their tail in the air.

Diet

They eat water bugs, crayfish, seeds, and plants.

Reproduction

To nest, they make a dent in the ground, on a grassy spot near the water. They line it with grass. The female lays 6 – 14 white eggs.

Duck (Blue-winged Teal)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vertebrata
Class: Aves
Order: Anseriformes
Family: Anatidae
Subfamily: Anatinae
Genus: Anas
Species: A. discors

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.