Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Duck (Northern Shoveler)

Anas clypeata

Duck (Northern Shoveler)

Range

They breed throughout Europe, Asia and western North America. North American shovelers winter in the southern and southeastern U.S., Mexico, and northern South America. Eurasian populations winter in northeastern Africa, India, southern China and Japan.

Habitat

They live in and near wetlands – marshes, swamps and beaver ponds. They prefer vegetation for cover and need dry areas for nesting sites.

Body Traits

Males are slightly larger and more colorful than the females which are brown (sexual dimorphism). Males have a green, shiny (iridescent) head and neck with a large bill that is wider at the end. They have a distinctive white breast and bright brown sides. Both males and females have a blue wing patch. Both have yellow legs and feet.

Habits

They are are seen feeding with other ducks who churn up the water so they can strain food matter or they circle around to stir up the water themselves. They may also tip up into the water (dabble) or even dive. They may flock in small groups to feed and breed and gather in larger flocks for migration.

Diet

They eat insects, small fish and invertebrates like snails, crayfish, and spiders. They also eat plant matter taken in as they strain water for food. They use their spatulate bill to suck in water and then press it out through the sieve-like sides using their tongue to strain out food particles.

Reproduction

Females build a nest of grass lined with down that she pulls from her own breast. She then lays up to 11 dull green eggs. She incubates them herself for almost a month.

Duck (Northern Shoveler)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Anseriformes
Family: Anatidae
Subfamily: Anatinae
Genus: Anas (disputed)
Species: A. clypeata

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.