Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Falcon (Peregrine)

Falco peregrinus

Falcon (Peregrine)

Range

Peregrines are found all over the world. In the western hemisphere, they spend the winter on the coast of Alaska, south along both coastlines of the U. S. down through the southwest U.S., through Mexico and South America.

Habitat

They can be found over meadows, mudflats, beaches, marshes, and lakes whereever there are birds they can hunt. Sometimes they are found in cities hunting pigeons.

Body Traits

They are 16 – 19 inches long with a wingspan of 3 – 5 feet. They have long, pointed wings that are black to blue-ish gray. They have a dark face-mask with a light neck, chest and belly. They have yellow feet and both their leg and tail feathers are striped (barred).

Habits

When diving after birds, they are the fastest animal on earth. They strike their prey from above, killing it instantly. They live up to 17 years in the wild.

Diet

They eat birds, including blackbirds, jays, swifts, doves, shorebirds, and songbirds. They also will eat bats and small mammals.

Reproduction

They nest on cliff ledges and in cities on tall buildings. They lay 2-5 reddish-brown eggs with dark spots.

Falcon (Peregrine)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vetebrata
Class: Aves
Order: Falconiformes
Family: Falconidae
Genus: Falco
Species: F.  peregrines

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.