Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Hare (Snowshoe)

Lepus americanus

Hare (Snowshoe)

Range

Snowshoe hares are found throughout most of North America.

Habitat

Snowshoe hares live in conifer and leafy (deciduous) forests and brushy areas where there is lots of food and shelter.

Body Traits

They have large feet for traveling on top of the snow. Their brown fur turns white in winter. They have long ears, though much smaller than jackrabbits.

Habits

They are active all winter, feeding in the early morning, dusk and at night. When confronted with a predator, they may stay perfectly still as their fur blends in well (camouflage) with their habitat. However, they also may run. They are very fast and can change directions and leap into the air suddenly to elude predators.

Diet

They eat deciduous trees and shrubs, some conifers, grass, and wildflowers.

Predators

They are an important food source for many predators. Fox, coyote, owls and hawks all feed on them. The Canadian lynx’s diet is mostly snowshoe hares. When there are fewer hares, there are fewer lynx.

Reproduction

Snowshoe hares usually have 2-3 litters a year from April to August. Females are pregnant for about 35 days (gestation), having up to 8 young.

Lifespan and/or Conservation Status

Snowshoe hares live about 3 years in the wild.
Hare (Snowshoe)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Class: Mammalia
  • Order: Lagomorpha
  • Family: Leporidae
  • Genus: Lepus
  • Species: L. americanus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.