Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Hawk (Marsh) – Northern Harrier

Circus cyaneus

Hawk (Marsh) - Northern Harrier

Range

In the winter, they can be found from the southern U.S. to Central America. In the summer, they breed from Alaska, across Canada and down into the northern U.S.

Habitat

They live in fields, prairies and marshes.

Body Traits

They are large hawks that have dark gray backs and wings with a white spotted chest and belly. They can be up to 24 inches tall. One of the ways they can be identified while flying over is that they have a bright white “rump patch” right above their gray tail.

Habits

They hunt by flying low over fields or marshes holding their wings up in a v-shaped pattern. They can hover in one place, but then dive on prey. They use their great hearing to help them find prey.

Diet

They eat small mammals, birds, and frogs.

Reproduction

Males may breed with many females. The females make a nest in the tall grass, higher up on dry ground. She lays 4-9 pale blue eggs and warms them (incubates) herself. The male will bring her food while she cares for the eggs and then the hatched babies.

Hawk (Marsh) - Northern Harrier

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vetebrata
Class: Aves
Order:  Falconiformes
Family: Accipitridae/Subfamily: Accipitrinae
Genus: Circus
Species: C. cyaneus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.