Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Heron (Green)

Butorides virescens

Heron (Green)

Range

The are found in southern Canada, North America south through northern South America.

Habitat

They live in wetlands edge in tall vegetation – lakes, ponds, rivers, marshes, coastal waterways and mangroves.

Body Traits

They are stocky herons with short, orange legs (short for a heron). They reach about 18 inches (46 cm) tall. They have a shiny, dark green head, back and wings and are rusty-brown on the shoulders, chest and cheeks. They have a large, pointed bill that is dark on top and yellow below. They are yellow around the eye (cere).

Habits

They stand in the water and using their feet try to stir up prey on which to feed. They have also been seen dropping bits of food on the surface of the water and waiting for the fish to rise then catching them. “Baiting” is not used by many other birds.

Diet

They eat fish, frogs, insects, crayfish and other water crustaceans. They may also take small rodents, lizards and snakes.

Predators

They may be killed by birds of prey.

Reproduction

Females lay up to 6 light green eggs in a nest of sticks built in a tree or bush over the water by both parents. Green herons keep the same mate (monogamous). Many green herons may nest near each other.

Lifespan and/or Conservation Status

They are listed as Least Concern on the IUCN Red List.

Heron (Green)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vertebrata
Class: Aves
Order: Ciconiiformes
Family: Ardeidae
Subfamily: Ardeinae
Genus: Butorides
Species: B. virescens

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.