Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Kestrel (American)

Falco sparverius

Kestrel (American)

Range

They can be found throughout North and South America.

Habitat

They live in almost any habitat that has open areas for hunting and tall places for it to perch.

Body Traits

They are the smallest falcon in North America, only reaching about 12 inches tall. They have slate-gray colored wings and a spotted breast and belly, a rust-colored tail and back and two up and down (vertical) black stripes on their face. They have a short, hooked bill, white cheeks, a long tail and long, pointed wings. Females have rust-colored wings and streaks on her breast. It was once called a sparrow hawk.

Habits

They live alone except during mating season. They like to perch up on trees and telephone poles to watch for prey. They can hover over their prey and then drop down to kill it.

Diet

They eat small mammals, small birds, insects, reptiles and amphibians.

Reproduction

They are the only North American falcon that nests in tree holes or nest boxes. The female lays 3 to 7 eggs and does most of the warming of the eggs until they hatch (incubation). The eggs hatch in about 1 month.

Kestrel (American)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vetebrata
Class: Aves
Order: Falconiformes
Family: Falconidae
Genus: Falco
Species: F. sparverius

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.