Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Ptarmigan (Willow)

Lagopus lagopus

Ptarmigan (Willow)

Range

They are found in northern Asia, northern Europe, Alaska and across Canada to Labrador. They can travel south in winter (migrate).

Habitat

They live on the tundra and in alder and willow thickets.

Body Traits

They are small with a red comb over their eyes that get bigger in the spring and summer. They have spotty areas of brown on their back, neck and head. In the winter they turn mostly white and grow feathers on their legs and feet to protect them from the cold.

Habits

They will fly into a snow bank at night to sleep or during a blizzard or cold snap. The snow helps protect them from wind and cold (insulates them). They fly in to force their way deeper into the snow to keep warm and because it leaves no scent trail for predators to find them. In a habitat where there are no trees for the birds to sleep up in (roost), a snow bank can be the safest place.

Diet

They eat plants and insects in the summer and willow and alder buds and twigs in the winter.

Reproduction

A female nests in a low spot on the ground protected by rocks or bushes. She lines it with grass and feathers. Then she lays 7-10 eggs. The male guards them, while the female warms (incubates) the eggs.

Ptarmigan (Willow)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Subclass: Neornithes
Infraclass: Neognathae
Superorder: Galloanserae
Order: Galliformes
Family: Phasianidae
Subfamily: Tetraoninae
Genus: Lagopus
Species: L. lagopus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.