Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Kaka (Bush Parrot)

Nestor meridionalis

Kaka (Bush Parrot)

Range

They are found on the South and North Islands of New Zealand and some offshore Islands.

Habitat

They live in the forests. They need large wild forest habitats.

Body Traits

They are large parrots. They can reach 18 inches tall. They are brown and green parrots with bright orange and red patches under their wings. The Kaka on the South Island is bigger and brighter colored. They have a special tongue shaped like a brush for collecting flower nectar. They help many flowers pollinate. They have a strong bill they use for climbing tree trunks and breaking into tough seed cones.

Habits

They are active during the day (diurnal) or at night during a full moon when there is light. They are found in large, noisy flocks in the dawn and dusk. They hold food with their feet and climb with their beaks! Because their predators are all introduced animals, kaka have been become endangered. They have not had time to evolve and adapt to the new predators. Young kaka leave the nest before they can fly so are killed by cats and weasels (stoats).

Diet

They eat flower nectar, fruit, insects, grubs and seeds.

Reproduction

Females warm (incubate) eggs for 3 weeks. They nest in hollow trees where, sadly, introduced predators can kill them easily.

Kaka (Bush Parrot)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vetebrata
Class: Aves
Order: Psittaciformes
Family: Strigopidae
Genus: Nestor
Species: N. meridionalis

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.