Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Tern (Arctic)

Sterna paradisaea

Tern (Arctic)

Range

They breed in summer all over the Arctic in northern Eurasia, Iceland, Greenland, Alaska and northern Canada, southward to northern British Columbia and sometimes the eastern U.S. south to Massachusetts. This is called circumpolar. They winter on the pack ice off the coasts of Antarctica.

Habitat

They breed on the tundra, on rocky islands and beaches.

Body Traits

They are white with a black head and an orange-red bill. They are a small bird with short legs. They only reach about a foot and a half long and weigh about 2 pounds. When flying, you can see black markings under their wings. They have a forked tail.

Habits

They live in big groups (colonies) of 50 or more that sometimes have gulls and other terns in them. They can hover in midair like a hummingbird. They travel the furthest of any bird in the world every year, covering 22,000 miles (migration). They spend most of their lives in the air.

Diet

They eat fish, insects, shrimp, and other small sea creatures.

Reproduction

Females dig a nest on the rocky ground or grass, hidden in the taller grass or sometimes right out in the open. Females lay 1-3 greenish eggs with dark spots.

Tern (Arctic)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vertebrata
Class: Aves
Order: Charadriiformes
Family: Laridae
Genus: Sterna
Species: S. paradisaea

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.