Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Rhea

Rhea americana (American), Rhea pennata (Darwin’s)

Rhea

Range

There are 2 species of rhea; Darwin’s rhea and American rhea. Both are found in South America.

Habitat

They live on the grasslands (pampas) and open brushy areas.

Body Traits

They are 4-6 feet tall with a gray neck and face with a black cap on the top of their head and cheek. Their body color is usually gray, with black feathers on the shoulder area and under tail on the male. The female is only gray. They have long, naked legs with three clawed toes.

Habits

The rhea are fast runners and escape predators by being able to change direction quickly while running. They also “hide” by lying flat on the ground. In defense, they can strike a strong blow with their feet. Both their sight and hearing are excellent. They flock into groups of up to 30 birds and will also flock with herds of cattle.

Diet

They eat seeds, roots, grasses, leaves, insects, worms, and lizards.

Reproduction

Males gather a group of 6 – 8 females (harem). They nest in a dent on the ground, where each female lays up to 20 yellow eggs. The males then warm (incubates) them for more than a month.

Rhea

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vertebrata
Class: Aves
Order: Struthioniformes
Family: Rheidae
Genus: Rhea
Species: R. americana

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.