Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Owl (Saw-whet)

Aegolius acadicus

Owl (Saw-whet)

Range

They are found North America from Alaska across Canada to New Brunswick and throughout the U.S. into Mexico.

Habitat

They are found in forests with undergrowth and shrubs. They especially like deciduous forests (where leaves drop in winter) where woodpeckers leave holes for them to use as nest sites. They like wetter areas.

Body Traits

They are very small owls, growing to less than 9 inches tall. They have a short tail, with a large head and eyes and a black beak. Their faces are brown with white streaks and white eyebrows. They have brown backs and wings with white spots on their wing feathers. Their bellies are more orange with white streaks. Their legs and feet are covered with feathers.

Habits

They hunt at nightfall, sitting up high and dropping down onto prey. They are active only at night. During the day they hide in brush near the ground. They are fast flyers.

Diet

They eat small mammals, like mice, shrews and voles. Sometimes they will eat small birds, frogs and insects.

Reproduction

Males attract females with songs and may offer them a dead mouse. They nest in spring to early summer, in old woodpecker holes or natural tree holes. Females lay 3-7 eggs and warm them for 4 weeks until they hatch (incubates), while males bring food to her and defend the nesting area.

Owl (Saw-whet)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vetebrata
Class: Aves
Order: Strigiformes
Family: Strigidae
Genus: Aegolius
Species: A. acadicus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.