Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Grouse (Ruffed)

Bonasa umbellus

Grouse (Ruffed)

Range

They are found in Alaska, all over Canada and the northwestern and northeastern U.S. down to Alabama.

Habitat

They live in mixed forests and are seen along roadways. They spend the winter in conifer forests.

Body Traits

They are a large, dark bird with gray-brown dapples above. They are lighter below. They have a fan-shaped tail with barred stripes. Their colors and markings help them blend in (camouflage) to the forest floor where they feed in the spring, summer, and fall.

Habits

Males make a “drumming” sound in the spring to attract a mate. They spend most of their time on the ground but will burst into flight when they are alarmed. This works to scare off predators. They are active during the day (diurnal) feeding from dawn to dusk. In the winter, they may dive into a snow drift to roost for the night. This keeps them warm and avoids tracks leading predators into ther hiding place. When exiting in the morning, they burst out of the snow scaring away any nearby predators.

Diet

They eat tree buds, and some leaves, nuts and fruit and insects. Tree buds are especially important for their winter survival.

Reproduction

They make a nest in the dead leaves next to a tree or rock for cover. The female lays more than a dozen (7-16) light brown eggs that blend in with the dead leaves.

Grouse (Ruffed)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vetebrata
Class: Aves
Order: Galliformes
Family: Phasianidae
Subfamily: Tetraoninae
Genus: Bonasa
Species: B. umbellus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.