Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Duck (Northern Pintail)

Anas acuta

Duck (Northern Pintail)

Range

They are found throughout the world – breeding in the Northern Hemisphere and wintering in the Southern Hemisphere. In North America, they breed in Canada, Alaska and the northern U.S. and winter across the southern U.S., along the coasts and south through Mexico all the way to northern South America.

Habitat

They live in wetlands – lakes, ponds, rivers, marshes and wet fields.

Body Traits

Males are slightly larger and more distinctly marked than than females which are dull grayish-brown (sexual dimorphism). Males have a dark head and a striking, white breast that continues up into a distinctive white streak up the side of the head. They have a long neck and slate-gray bill. The body is dark on top, gray on the sides and has a yellowish band underneath behind their legs. Another distinctive feature is a long thin tail that comes to a sharp point in back extending about 4 inches – the pin tail.

Habits

Pintails up end to feed by submerging the front half of their body and leaving just the tail above water. They are often seen feeding in small groups with many other species.

Diet

They eat invertebrates – snails, water insects and plant matter. They will take advantage of grain fields if available.

Reproduction

Females lay up to 9 cream-colored eggs and incubate them for 3 to 3.5 weeks. Then she’ll bring the hatchling to water and teach them to forage for dead insects.  The females stay with her brood for about 7 weeks.

Duck (Northern Pintail)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Anseriformes
Family: Anatidae
Subfamily: Anatinae
Genus: Anas
Species: A. acuta

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.