Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Chipmunk (Eastern)

Tamias striatus

Chipmunk (Eastern)

Range

Eastern chipmunks are found in Southeastern Canada and the Northeastern U.S. south to Virginia and west to the east side of the Rocky Mountains.

Habitat

They live in open deciduous forests (trees with leaves that fall each autumn). They also live in brushy areas, rock piles and around people’s homes.

Body Traits

Chipmunks have reddish-brown backs and white bellies. They have white stripes bordered by black stripes that run down their sides. They have white stripes above and below their eyes. They run with their tail’s up. They weigh about 3 ounces.

Habits

They live in burrows in the ground. Their burrows can be 25 feet long, with two exits and many chambers. They den up and sleep for most of the winter. But they are not true hibernators. They wake up and feed on stored food.

Diet

They eat seeds, fruits, nuts, and insects.

Predators

Predators that hunt them include owls, hawks, foxes, bobcats, raccoons, weasels, and pet dogs and cats.

Reproduction

Females are pregnant for 1 month (gestation). They have 4-5 young. They have 2 litters per year.

Lifespan and/or Conservation Status

They live up to 10-15 years in the wild. They are not threatened.
Chipmunk (Eastern)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Rodentia
  • Suborder: Sciuromorpha
  • Family: Sciuridae
  • Subfamily: Xerinae
  • Genus: Tamias
  • Species: Tamias striatus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.