Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Elephant (African)

Loxodonta africana

Elephant (African)

Range

African elephants once ranged all over Africa south of the Sahara desert. Now they are limited to parks and preserves, where they are protected.

Habitat

They live in the forest, scrublands and grasslands (savanna).

Body Traits

Male African elephants are the largest land animals on earth at up to 25 feet long and weighing as much as 14,000 pounds (7 tons). Females are smaller. Both males and females have tusks. African elephants have large fan-like ears.

Habits

Female elephants live together in small family groups for their whole lives. Young males will stay with the females until they are old enough to mate. Then they leave and go out on their own.

Diet

Elephants eat for up to 16 hours a day. They can eat 1000 pounds of plants a day. Elephants can destroy a lot of trees as they feed. They also need up to 50 gallons of water a day.

Predators

They have no natural predator as adults, though babies can fall prey to lions, hyenas or crocodiles.

Reproduction

Females are pregnant for 22 months (gestation). They have 1 baby who weighs up to 250 pounds at birth!

Lifespan and/or Conservation Status

They can live up to 70 years and only die then because their teeth wear out and they can no longer feed themselves. They are listed as vulnerable.

Elephant (African)
Elephant (African)

Classification

 Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vertebrata
Class: Mammalia
Order: Proboscidea
Family: Elephantidae
Genus: Loxodonta
Species: Loxodonta africana

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.