Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Lynx (Canadian)

Lynx canadensis

Lynx (Canadian)

Range

The Canadian lynx used to be found throughout the northern United States and Canada. Now they are thought to be only in Maine, Minnesota, Wyoming, Oregon, Idaho, and Michigan.

Habitat

Northern forests.

Body Traits

Lynx are about 2.5 feet long and weigh about 20-25 pounds. They have thick, spotted fur, long legs and a short tail with a black tip.

Habits

They live alone and are active mostly at night (nocturnal).

Diet

Lynx eat mostly snowshoe hares, so live in places where hares live. This includes brushy areas and mixed, open forests. Lynx themselves like to den in old-growth forests, so travel between the two to hunt and den. They will sometimes hunt grouse, mice and squirrels.

Predators

Predators are man.

Reproduction

Females are pregnant for about 9 weeks (gestation) and have about 4 kittens in May.

Lifespan and/or Conservation Status

Lynx can live 10 to 15 years in the wild. They are listed as Lower Risk – least concern on the CITES List (International List) and threatened on the U.S. Federal Endangered Species List.
Lynx (Canadian)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Suborder: Feliformia
  • Family: Felidae
  • Subfamily: Felinae
  • Genus: Lynx
  • Species: Lynx canadensis

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.