Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Monkey (Squirrel)

Saimiri sciureus

Monkey (Squirrel)

Range

Squirrel monkeys live in rainforests from Costa Rica to Panama and down through central South America.

Habitat

They spend their time high up in rain forest trees, only rarely coming down to the forest floor for food. They are often found near farms and wet areas, like rivers and streams.

Body Traits

Squirrel monkeys can be up to 30 inches long including their tail, but usually average about 18 inches in length and rarely weigh more than 3 pounds. Males are larger than females. Squirrel monkeys have little white faces with black heads and a black nose and mouth (muzzle). Their fur can be from orange to green in color.

Habits

They are active during the day (diurnal). They often live in groups of 30 or 40, mostly females with some males. Sometimes groups can number up to 100.

Diet

They eat mostly insects, but also ripe fruit.

Predators

Predators include snakes, falcons and wild cats.

Reproduction

Some, but not all the females in the group have a baby each year, delivering at about the same time. They are pregnant for 5.5 months (gestation). All the females help the mothers. Males do not help raise the young.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live for 20 years in the wild.
Monkey (Squirrel)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Primates
  • Suborder: Haplorrhini
  • Family: Cebidae
  • Subfamily: Saimiriinae
  • Genus: Saimiri
  • Species: Saimiri sciureus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.