Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Otter (River)

Lutra canadensis

Otter (River)

Range

River otters were once common throughout Canada and most of the United States, except in desert areas. They are gone from much of the Midwest now, though some states are trying to re-introduce them.

Habitat

They are rare in the rest of their habitat, which includes fresh and coastal waterways, swamps, lakes and marshes.

Body Traits

They can reach over 4-feet long and weigh from 10 – 30 pounds. They are built for life in the water with a long, sleek body, webbed feet and dense, oily fur that protects them from the cold. They are excellent swimmers and can stay under water for many minutes. They have nostrils that can close when under water and long whiskers for detecting prey.

Habits

They live in dens often with underwater doorways. They live alone, except when mating or females with young. They are playful, often sliding into the water down mud or snow banks.

Diet

They must eat a lot to stay warm and energetic. They eat fish, frogs, turtles, crayfish, crabs, birds, eggs, and small mammals, usually hunting at night.

Predators

Their main predator is man.

Reproduction

They breed just once a year. Females are pregnant for 2 months (gestation) and have 1 – 6 babies at any time of year, but mostly in the early spring.

Lifespan and/or Conservation Status

River otters can live up to 10 years in the wild. They are rare in much of their range. They are listed as Lower Risk – least concern.
Otter (River)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Suborder: Caniformia
  • Family: Mustelidae
  • Subfamily: Lutrinae
  • Genus: Lontra
  • Species: Lontra canadensis

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.