Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Vole (Meadow)

Microtus pennsylvanicus

Vole (Meadow)

Range

Meadow voles are found throughout most of Canada and Alaska, south through the northern half of U.S. and south down to Georgia.

Habitat

They live in grassy fields, woodland, orchards, marshes, and along lakes and rivers.

Body Traits

Meadow voles are 5-7 inches long, including their tail and weigh about 1-2 ounces. They vary in color from yellowish, reddish to blackish-brown.

Habits

They build tunnels (runways) under the grass where they can travel safely from predators. They are active at night (nocturnal) in summer, and during the day (diurnal) in winter. They do not hibernate.

Diet

Meadow voles eat grass, seeds, leaves, roots, flowers, bark, bulbs, and insects.

Predators

They in turn are an important source of food for many predators, including hawks, owls, foxes, snakes, raccoons, etc.

Reproduction

Females are pregnant for 3 weeks (gestation) having 1-9 babies. They commonly have 5 litters a year.

Lifespan and/or Conservation Status

Meadow Voles live 1.5 years in the wild. They are listed as Lower Risk – least concern.
Meadow Vole Diagram

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Rodentia
  • Suborder: Myomorpha
  • Family: Cricetidae
  • Subfamily: Arvicolinae
  • Genus: Microtus
  • Species: Microtus pennsylvanicus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.