Mustela frenata

Range
The long-tailed weasel lives throughout southern Canada, most of North America down to northern South America.Habitat
They are found in open woodlands, fields, and even developed areas. They live in burrows or hollowed out areas in rocks piles, fallen trees or under buildings.Body Traits
Long-tail weasels have a long, skinny body, with a long, bushy tail that is as long as their body. Males can reach more than 2 feet, including their tail. Females are smaller. They weigh on average about 5 ounces but can reach as much as a pound. They are brown on top with white underneath. Long-tailed weasels that live in the northern part of its range, where it snows, will turn white in the winter.Habits
They are active and alert, good swimmer and climbers. They are territorial and will attack trespassers. They are active mostly at night (nocturnal), they can be out at any time during the day.Diet
They are fierce hunters feeding mostly on small rodents but also taking rabbits, birds, reptiles and even fruit in summer (carnivores). They kill their prey by biting down hard on the base of the skull.Predators
Predators include foxes, coyotes, badgers, falcons and hawks.Reproduction
Long-tailed weasels live alone except to mate. Though it can be more than 9 months between the time they mate and the female has her 6 young, weasels are not truly pregnant until March and they have the young about 6 weeks later. This is called delayed implantation and many wild mammals have this same adaptation. It allows the animals to mate in the fall when they are more active, than try to find each other in late winter. The young are born in late April to early May. Within 2 months they can kill their own prey.Lifespan and/or Conservation Status
If a long-tailed weasel survives to become an adult, they may live for several years. They are listed as Lower Risk – least concern.
Classification
- Kingdom: Animalia
- Phylum: Chordata
- Subphylum: Vertebrata
- Class: Mammalia
- Order: Carnivora
- Suborder: Caniformia
- Family: Mustelidae
- Subfamily: Mustelinae
- Genus: Mustela
- Species: Mustela frenata

