Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Panda (Giant)

Ailuropoda melanoleuca

Panda (Giant)

Range

Giant pandas are found only in southwestern China, along the eastern edge of the Tibetan plateau. Although they were once more widespread, today they are limited to six small areas.

Habitat

They live in forests high up in the mountains between 4,000 and 12,000 feet near dense stands of bamboo.

Body Traits

They can reach more than 6-feet long and up to about 275 pounds. Females are somewhat smaller than the males.

Habits

They are active in the evening and at night (nocturnal). They live mostly on the ground but can climb trees. Pandas live alone only coming together to mate. They are territorial and have vocal calls.

Diet

They eat the branches, stems and leaves of bamboo. They eat 30 to 80 pounds of bamboo parts a day. They can eat much more of the tender bamboo shoots than they can eat of the leaves.

Predators

Their only predator is man.

Reproduction

Lifespan and/or Conservation Status

The panda’s lifespan in the wild is unknown but in captivity they can live more than 20 years. They are listed as vulnerable.
Panda (Giant)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Suborder: Caniformia
  • Family: Ursidae
  • Genus: Ailuropoda
  • Species: Ailuropoda melanoleuca

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.