Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Dall Sheep

Ovis dalli

Dall Sheep

Range

They are found in Alaska, and northwest Canada.

Habitat

They live in the high mountains where it can be very cold and windy and few predators can reach them.

Body Traits

They can weigh up to 200 pounds and reach 6 feet long with big curling horns. They are covered with thick, white fur. They have yellow eyes, massive curling horns, black nose and hooves.

Habits

In the winter they travel (migrate) to lower places where they can find food. When they come out of the mountains onto the flatter areas, they come together into large herds. This is thought to be safer when they down near predators.

Diet

They eat grass, leaves, twigs, lichens and moss.

Predators

They are hunted by wolves, wolverines, bears, golden eagles (young) and humans.

Reproduction

The males and females only come together in the fall to mate. Males compete for females by ramming their big horns together. Females are pregnant for 6 months and have one baby.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live up to 15 years in the wild. They are listed as Lower Risk – Least Concern.
Dall Sheep

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Artiodactyla
  • Family: Bovidae
  • Subfamily: Caprinae
  • Genus: Ovis
  • Species: Ovis dalli

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.