Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Seal (Northern Fur)

Callorhinus ursinus

Seal (Northern Fur)

Range

They are found all over the northern Pacific Ocean from the Bering Sea, north of the Aleutian Islands, in Alaska down to southern California and across to central Japan.

Habitat

They live in the northern waters of the Pacific Ocean and breed on the rocky coasts.

Body Traits

Males can weigh up to 600 pounds with thick, muscular necks covered in dark fur. Females only weigh about 120 pounds. They have small ears (unlike true seals, who have no ears you can see). Their back flippers can be turned to face front for walking on land. They have strong front flippers for swimming (true seals use their back flippers for swimming).

Habits

Males are called “bulls” and fight for breeding territory. They have sharp canine teeth and bite big gashes in each other’s necks. Only the biggest, strongest males get to breed with females. This is tiring for the lead males, sometimes called the “beachmaster.” They have no time to eat during the whole breeding season. They will lose 1/5 of his whole body weight before it is over. Males live near their territories all winter. Females will travel south (migrate) and come back to have their young the next summer.

Diet

They eat fish and squid.

Predators

They are hunted by killer whales, great white sharks and larger sea lions.

Reproduction

Females come to the beaches to have their young. Then they mate with the winning male. They are pregnant for almost 12 months (gestation). They have one baby, within 2 days of coming to the beach.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live for 25 years. They are listed as a “vulnerable” species.
Seal (Northern Fur)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Suborder: Caniformia
  • Family: Otariidae
  • Genus: Callorhinus
  • Species: Callorhinus ursinus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.