Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Bat (Big Brown)

Eptesicus fuscus

Bat (Big Brown)

Range

They are found from southern Canada, throughout the U.S. and south through South America.

Habitat

They live in the forest, but have become used to living in towns and cities and towns. They roost in attics, barns, under the eaves of porches and in rocky cracks. They hibernate in caves, mines and other safe places that don’t get too cold in winter.

Body Traits

This is a large bat (compared to most of the U.S. bats) that can reach more than 5 “ (long though almost half of this is tail) and it still weighs less than an ounce! They have a 14” wingspan and have medium-sized, rounded ears and sharp, little teeth. Their fur varies in color from tan to dark brown and they are lighter underneath. Their wings and ears are black. There is a flap of skin that stretched between the legs and tail called the uropatagium.

Habits

They are nocturnal, hunting at night by using echolocation. Echolocation is a kind of radar that uses the bat’s high-pitched calls to bounce off objects. They can actually “see” what is around them by how their calls bounce off their surroundings. They tend to live in big groups and several can be seen fling and swooping after insects in one area.

Diet

They eat insects. They prefer beetle but will eat any flying insect.

Predators

They are killed by birds of prey like owls and hawks, and when roosting are taken by raccoons, weasels and even house cats.

Reproduction

They mate in the fall before they start hibernating, but females store the sperm until spring when they become pregnant for about 2 months (gestation). They give birth to 1-2 pups and nurse them for up a month when they begin to fly and can survive on their own. Breeding females form large colonies of hundreds of bats. The mothers leave their babies to hunt for food each night. A nursing female uses a lot of energy feeding their babies and must eat almost their own body weight in insects every night. They can locate their own young among the hundreds of babies left in the roost when they return from feeding.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live up to 20 years in the wild.
Bat (Big Brown)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Chiroptera
  • Family: Vespertilionidae
  • Subfamily: Vespertilioninae
  • Genus: Eptesicus
  • Species: Eptesicus fuscus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.