Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Leopard

Panthera pardus

Leopard

Range

They are found in sub-Saharan Africa and in Asia.

Habitat

They live in a variety of habitats from thick, scrubby riverbanks to rainforests and rocky, mountainous regions. They seem able to adapt more easily to new habitats than other big cats, which has helped them as human populations expand and they are pushed into different regions. They seem stable in their range compared to other large mammals.

Body Traits

They are large cats, though smaller than tigers, lions or jaguars. They can weigh up to 200 pounds (90 kg) though usually weigh considerably less. They are tan to yellow with black markings. Though people think of leopards as having black spots, they actually only have spots on the face, feet and lower legs. The rest of their dark markings are spots forming circles (or rosettes). Some leopards are black, even among a family of yellow leopards, but underneath the black, the darker black spots are still there! This black leopard form is the result of melanism and is not a separate species.

Though they look somewhat like jaguars, if you compare them side by side you can see that jaguars have larger circles of spots and are larger cats in general with longer legs. The two species never cross paths in the wild, as jaguars are restricted to habitats in South and Central America.

Habits

They live alone (solitary) except when breeding and are active at night (nocturnal). They overlap habitats with other big predators in Africa and Asia, and have adapted by securing prey in trees away from more aggressive predators and surviving in varied habitats.

Diet

They eat meat (carnivores) and will eat any prey they can catch from fish to monkeys and including dead animals (carrion).

Predators

Their only predator is man.

Reproduction

Females are pregnant for about 10 weeks (gestation). They have 2-3 cubs, which are born gray and develop their color and spots over time.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live 20 years in captivity, but considerably less in the wild. They are listed as Lower Risk – least concern by CITES (Internationally) and endangered on the U.S. Federal Endangered Species List.

Leopard
Leopard

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Suborder: Feliformia
  • Family: Felidae
  • Subfamily: Pantherinae
  • Genus: Panthera
  • Species: Panthera pardus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.