Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Porcupine (North African Crested)

Hystrix cristata

Porcupine (North African Crested)

Range

They are found in Africa and along the Mediterranean coast into Italy.

Habitat

They live in many habitats from deserts to grasslands, forests and the rocky scrublands in between. Like North American porcupines, they favor habitats where they can shelter in rock clefts or caves, but they will also dig burrows.

Body Traits

They are about 3.5 feet (110 cm) long and can weigh more than 60 pounds (27 kg). The whole body is covered with coarse, dark bristles. In addition, the back and the back of the head and neck are covered in long quills that can be raised into a crest. There are also many larger, stiffer quills along the sides and back half of the body that have light and dark bands. They have a short tail with hollow quills at the end that, when shaken, make a hissing sound. They have four-clawed toes in the front and five in the back. They walk flat-footed on padded soles like a bear. They have small eyes and ears and long whiskers.

Habits

They are active at night (nocturnal). They raise their quills if threatened and wave them in the air. They also shake their tail quills, which makes a humming sound and stamp their feet. If the predator does not back off, they will charge backward impaling them with stiff quills. This can cause serious injury or death. They live in small family groups, both parents caring for young.

Diet

They eat mostly plants, roots, tree bark, and fruits, but may feed on insects, spiders or even dead animals (carrion). They sometimes prove to be farm pests, eating crops.

Predators

They are killed by hyenas, hawks, eagles, lions, leopards and man.

Reproduction

Females are pregnant for 2-4 months (gestation) and have 1-2 young. At birth, the spines are soft and harden after about a week. Once the spines harden, kits begin to leave the nest and are eating solid food in less than a month.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live up to 20 years. They are listed as endangered in Italy.
Porcupine (North African Crested)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Rodentia
  • Suborder: Hystricomorpha
  • Family: Hystricidae
  • Genus: Hystrix
  • Species: H. cristata

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.