Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Coati (South American)

Nasua nasua

Coati (South American)

Range

They are found in South America in Columbia, Ecuador, Venezuela, Uruguay, and Argentina.

Habitat

They live in forests at higher elevations – over 8,000 feet (2,400 m) in the Andes and in rainforest habitats.

Body Traits

They are gray to rusty brown on top and white below. They have a long, slender head and snout with a turned up nose. The snout is brown with light spots around the eyes. They have small ears with fringes of white fur inside the rims. Their very long tail is brown with lighter stripes. They have long, sharp claws for digging and climbing and can rotate their back feet for climbing down head first. They reach up to about 4.5 feet long (137 cm) with more than half of that being tail. They can weigh up to 13 pounds (6 kg).

Habits

They are active during the day (diurnal). They spend much of their time of the ground, but are good climbers and sleep, mate and give birth in the trees. They are in the same family as raccoons, and like raccoons, may seek out human crops, garbage and poultry as a source of food.

Diet

They are omnivores, eating fruit and leaves, insects, spiders, scorpions, rodents, lizards, eggs and even dead animals (carrion).

Predators

They are preyed on by hawks, mountain lions, ocelots, jaguars, jaguarundis, and boa constrictors.

Reproduction

Females live in small groups of up to 30 including young. During breeding season, one male joins the group and fathers all their offspring (polygamous). The rest of the year males live alone (solitary). Females will go off to tree nests for several weeks to have their young and nurse them. They are pregnant for about 11 weeks (gestation) and have up to 7 babies born in a tree nest in the spring. They nurse for 4 months. About 1.5 months after the young are born, they begin to walk and climb. At this time, the females will bring them to join the band.

Lifespan and/or Conservation Status

They live up to 8 years in the wild and much longer in captivity. They are listed as Lower Risk – Least Concern on the IUCN Red List.
Coati (South American)
Coati (South American)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Suborder: Caniformia
  • Family: Procyonidae
  • Genus: Nasua
  • Species: N. nasua

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.