Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Shrew (Northern Short-tailed)

Blarina brevicauda

Shrew (Northern Short-tailed)

Range

They are found in North America from the east coast to the Midwest (Nebraska) from southern Canada to southern U.S. (Georgia).

Habitat

They live in wetlands, moist woods, and bushy edges of fields. In developed areas, they can be found living in gardens, farms and on roadsides and taking shelter in barns and out buildings in colder weather.

Body Traits

They are large, gray shrews reaching 4 inches (10 cm) long and weighing up to an ounce. They have a short tail and tiny eyes and ears.

Habits

They build tunnels under the leaf litter or rotten logs on the forest floor and under the snow in winter. They nest under rotten logs or rock piles.

Diet

They eat insects, snails, spiders, mice, frogs, birds, snakes, and even other shrews. They are able to catch larger prey because their bite releases a toxin (in their saliva) that will make the prey sleepy. They will also eat plant matter and need to eat constantly to maintain their body weight. They may eat as much as 3 times their body weight every day.

Predators

They are killed by owls, hawks, weasels, snakes, bobcats, foxes, coyotes and house cats. They are sometimes killed by predators and not eaten because of their musky odor.

Reproduction

Females are pregnant for 3 weeks (gestation) and give birth to up to 10 babies per litter in nests made of shredded grass and leaves. They nurse for about 3 weeks. Females will have up to 3 litters throughout the spring and summer if there is food available. By 6-9 weeks old, females can start having young themselves.

Lifespan and/or Conservation Status

They live only 1-2 seasons. They are listed as Lower Risk – Least Concern on the IUCN Red List.
Shrew (Northern Short-tailed)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Soricomorpha
  • Family: Soricidae
  • Subfamily: Soricinae
  • Genus: Blarina
  • Species: B. brevicauda

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.