Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Bat (Western Pipistrelle) or Canyon Bat

Parastrellus Hesperus

Western Pipistrelle Bat

Range

They are found in the western United States from southern Washington state south through Mexico. They can be found as far east as western Texas, Oklahoma, Utah and southern Colorado.

Habitat

They live in a diverse range of habitats but are common in arid, western habitats; deserts, canyons, rocky outcrops, brush lands, etc. They are also found in grasslands and dry forests.

Body Traits

They are small bats, from about 2.5 – 2.75 inches long (63-70 mm). Their fur is brownish-gray. The face is dark and leathery as are their ears and wings (patagium). Females are larger than the males.

Habits

They roost (and hibernate) where they can in old mines, old rodent burrows, rock crevices, and buildings. They have a slow, fluttering flight foraging for insect near their roosts. They hunt at dusk, at night and at dawn, so are more often seen by humans. They are so small that they can be mistaken for large moths. They do not come out in strong winds.

Diet

They eat whatever insects are available at different times throughout the season. They hunt using echolocation. Their diet makes them beneficial to man.

Predators

They are eaten by owls and even larger bats.

Reproduction

They mate in the fall, but females store the sperm until spring when they become pregnant for about 7 weeks (gestation). They gather in nursery colonies, having 1-2 tiny offspring in June-July. The pups grow to adult size and attain flight in about a month. They are weaned from their mother’s milk when they can fly.

Lifespan and/or Conservation Status

They are endangered in their temperate North American range from white nose syndrome, a fungal infection that wakes them from hibernation, using all their reserve energy before their food source is available.

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Chiroptera
Family: Vespertilionidae
Genus: Parastrellus
Species: Parastrellus Hesperus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.