Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Bat (Mexican Free-tailed or Brazilian Free-tailed)

Tadarida brasiliensis

Range

They are found throughout the southern U.S. (especially in the southwest), in Mexico, Central America and southwestern South America.

Habitat

They roost in caves, buildings and under bridges.

Body Traits

They can reach up to 4” long and weigh up to only .5 oz. The “free” part of their tail extends beyond the flap of skin between their legs and tail (which is called the uropatagium). Their wingspan is about 11” across.  They have large ears and a short snout.

Habits

They are nocturnal, hunting at night using echolocation. Echolocation is a kind of radar that uses the bat’s high pitched calls to bounce off objects. They can actually “see” what is around them by how their calls bounce off their surroundings. They are strong flyers and climbers. They live in large colonies and are thought to be very social bats, calling and interacting in their roost. Because their colonies are large, they often spread over a larger area to feed at night than other bat species. They migrate south in the fall and return north in spring to raise their young and feed on emerging insects.

Diet

They use echolocation to find prey. They eat insects (insectivorous) – mostly moths, but will also eat ants, flies, beetles, dragonflies, etc.

Predators

Predators include hawks, owls, raccoons, snakes and opossums.

Reproduction

Females are pregnant for 3 months (gestation). They have one pup in June. They are dependent on their mother for care and nursing for 1- 2 months. Females will form group of pups (called a creche), so they can leave them to feed. They find their pups to nurse by smell and call. They have just 1 pup a year.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live up to 10 years in the wild, but most live a much shorter time. They are exposed to pesticides because of their insect consumption, which can build up in their systems and cause a population decline. Roosting habitat disturbances can also affect populations.

Mexican Free-tailed Bat (Brazilian Free-tailed Bat)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vertebrata
Class: Mammalia
Order: Chiroptera
Family: Molossidae
Genus: Tadarida
Species: Tadarida brasiliensis

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.