Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Bear (Spectacled)

Tremarctos ornatus

Bear (Spectacled)

Range

They live in South America and are the only bear species on that continent.

Habitat

They live in the Andes Mountains in dense forests, both rainforest and temperate, and even in dry scrublands.

Body Traits

They are small brownish-black bears with a long shaggy coat. They have yellow spectacle-like rings around their eyes and a lighter-colored snout and chest. They can weigh more than 300 pounds (135 kg) and reach 6 feet (1.8m) long but are usually smaller. Females are much smaller. They have long, sharp claws for climbing.

Habits

They are active at night (nocturnal) and in early morning and late evening (crepuscular). They are great tree climbers and spend a lot of time in the trees searching for and feeding on fruits. Because they can find food year round, they do not hibernate. During daylight hours, they sleep under tree roots or in a cave den.

Diet

Though they are classified as carnivores, they eat mainly fruit, cacti, honey and even tree bark. They also prey on small animals – rodents, birds and insects. They may kill livestock.

Predators

There only real predator is man.

Reproduction

Females are pregnant for about 8 months (gestation) and usually have 2 cubs. She will nurse them for about 7 months at which time they can go out on their own. This is relatively young for a bear cub to be independent. Spectacled bear, as with most bear species, have delayed implantation. This means that though they mate in the spring, the fertilized egg(s) maybe not start to grow until later so the cubs are not born until there is better chance that there will be food for them.

Lifespan and/or Conservation Status

Unknown in the wild, though in captivity they have lived for 25 years or more. They are listed as Vulnerable on the IUCN Red List.
Bear (Spectacled)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Suborder: Caniformia
  • Family: Ursidae
  • Genus: Tremarctos
  • Species: T. ornatus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.