Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Capybara

Hydrochoerus hydrochaeris

Capybara

Range

The capybara is found in Central and South America; in Panama, the Andes Mountains, Columbia, Uruguay, Brazil, and Argentina.

Habitat

They live in thick, brushy areas, always near water. They are found in the Amazon Rainforest.

Body Traits

They are the largest rodents in the world. Rodents are a family of mammals that gnaw (chew) with 2 pairs of sharp front teeth called incisors. Capybaras have round bodies. They weigh from 75-140 pounds (females are slightly larger). They grow to more than 4 feet long. Their color is from yellow-brown to reddish.

Habits

They are active mostly at night (nocturnal). They rest in their burrows during the day. They live in large groups of 20 or more. They have 1 lead male and several females and smaller males. They bark and whistle to communicate with each other.

Diet

They eat water plants, grass, vegetables and tree bark.

Predators

Predators that eat them are anacondas, caimans, jaguars and man.

Reproduction

The females are pregnant for 4-5 months (gestation). They have about 5 babies. They usually have 1 litter a year, but sometimes have 2 litters. All the females share taking care of the babies.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live 8-10 years in the wild. They are not endangered in farming areas, but capybaras along the Amazon River are greatly reduced because of habitat loss.
Capybara

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Rodentia
  • Suborder: Hystricomorpha
  • Family: Caviidae
  • Subfamily: Hydrochoerinae
  • Genus: Hydrochoerus
  • Species: Hydrochoerus hydrochaeris

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.