Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Caribou (Barren-ground and Woodland)

Rangifer tarandus granti, Rangifer tarandus caribou

Caribou (Barren-ground and Woodland)

Range

They are found in northern Europe, Asia, Alaska and Canada south into northeastern Washington and northern Idaho.

Habitat

They live on the tundra and taiga.

Body Traits

A male caribou can weigh up to 600 pounds and reach 7 feet long, while females reach 300 pounds. They have thick, brown fur with a white neck, backside and belly. They have a long nose and a hairy beard called a dewlap. They have long legs with big, rounded hooves that are covered with fur in the winter for walking on ice. Both males and females have antlers, but the males’ are larger and more branched. They are the only members of the deer family where the females have antlers as well as the males. *Reindeer and caribou are the same species, but there are several subspecies between them. They are more often called reindeer when they are kept by humans (captivity).

Habits

They travel in herds moving around in search of food. This traveling is called migration and can cover thousands of miles every year. Caribou can run up to 50 miles per hour. They can also swim when traveling on the wet summer tundra.

Diet

They eat grasses and sedges, lichens, mushrooms, birch twigs, and willow leaves.

Predators

They are hunted by grizzlies, black bears, cougars, wolverines, lynx, coyotes, and golden eagles.

Reproduction

Males will compete and even fight for females, collecting 5-15 in a group called a harem. Females are pregnant for 7-8 months (gestation). They have 1-2 calves. Calves can stand very quickly after they are born so they can keep up with the herd.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live up to 15 years in the wild. They are listed as endangered in some regions because of habitat loss. They are extinct is some of their original range.
Caribou (Barren-ground and Woodland)
Caribou (Barren-ground and Woodland)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Artiodactyla
  • Family: Cervidae
  • Subfamily: Capreolinae
  • Genus: Rangifer
  • Species: Rangifer tarandus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.