Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Dolphin (Amazon River) or Boto

Inia geoffrensis

Dolphin (Amazon River) or Boto

Range

They are found in northern South America in the counties with tributaries of the Amazon River – Brazil, Columbia, Peru, Venezuela, Ecuador and Bolivia.

Habitat

They live in freshwater rivers including the Amazon River, its tributaries and other connected rivers in the Amazon Basin. During the rainy season, dolphins may actually swim up into the flooded forest.

Body Traits

They are born gray but they turn pink as they age, especially underneath. Males are pinker than females. They can reach 8 feet (2.5m) long and weigh up to 440 pounds (200 kg). Females are smaller. They are physically well adapted for life in the river with wide, flexible flippers (pectoral fins) and tail (flukes), a rectangular dorsal fin and a very flexible neck. They are not sleek and streamlined for speed like many ocean species of dolphin, but are rather chunky with a rounded head (sometimes called the melon). These features might limit their speed, which could endanger them in the open ocean, but helps them move in the tight spaces of the river and flooded forest. They use a clicking radar, called echolocation, to navigate the Amazon’s dark waters.

Habits

They live mostly alone (solitary) except when breeding and females with young. Males can be aggressive toward each other and will fight using their many sharp teeth. In contrast, they can be curious and even playfully approach boats on the river.

Diet

They eat fish, turtles, and crabs.

Predators

They can be attacked by caimans, anacondas, and even jaguars.

Reproduction

Females are pregnant for 11 months (gestation) and have one 15-pound calf. They will nurse them for a year and the calf will stay with their mother for another year or more after weaning before going out on their own.

Lifespan and/or Conservation Status

No one really knows how long they live in the wild, but a few captive pink dolphins have lived for more than 25 years. Most captives live considerably less. They are listed as vulnerable by the IUCN Red List.
Dolphin (Amazon River) or Boto
Dolphin (Amazon River) or Boto

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Cetacea
  • Suborder: Odontoceti
  • Family: Iniidae
  • Genus: Inia
  • Species: I. geoffrensis

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.