Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Bat (Grey-headed Flying Fox), Megabat

Pteropus poliocephalus

Flying Fox (Grey-headed), Megabat

Range

They live in Australia and Southeast Asia.

Habitat

They are found in dense forests, rainforests and swampy areas.

Body Traits

This is the largest bat in Australia, weighing up to 2 pounds and with the body and head reaching almost a foot long (29 cm). They have pointed dog-like faces – which is why they are called “flying foxes.” They have a grayish-brown body, reddish neck and light gray head. Their fur reaches all the way down their legs to the ankles and they have no tail. They have big ears for listening because they do not have echolocation for night flight.

Habits

They sleep (roost) during the day in large groups or colonies. They hang by their feet in the trees upside-down and wrap their wings around their bodies. They are active at night (nocturnal) flying out of the roost at dusk.

Diet

They eat fruit and flowers. They are important to the forest because they pollinate flowers and spread seeds.

Predators

Predators that eat them are pythons and eagles.

Reproduction

Females are pregnant for up to 7 months (gestation). They have 1 baby. Females carry their young with them when they feed at night for the first three weeks and nurse them for up to 6 months.

Lifespan and/or Conservation Status

They live 15-20 years in the wild (lifespan).

Flying Fox (Grey-headed), Megabat

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Chiroptera
  • Family: Pteropodidae
  • Genus: Pteropus
  • Species: P. poliocephalus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.