Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Hare (Arctic)

Lepus arcticus

Hare (Arctic)

Range

They are found in northern Canada.

Habitat

They live out on the tundra, in rocky areas and in the mountains.

Body Traits

They are the fastest, largest hares in North America. They are grayish-brown with short, black-tipped ears. They turn white in winter (except for the black tips) to blend in. Furthest north, they stay white year round. They have long claws for digging in the snow to get to grass buried underneath.

Habits

They are active at night (nocturnal). They gather to feed in groups of up to 60 hares.

Diet

They eat twigs, roots, tough, green sedges, moss and berries.

Predators

They are hunted by wolves, lynx and fox.

Reproduction

Males fight over females by hitting each other with their front feet (boxing). Females are pregnant for about 7 weeks (gestation). They have 2-8 babies hidden in bushes or rocks. Babies very quickly (within just a day or two) know to keep still and blend in to hide from predators.

Lifespan and/or Conservation Status

They live about 2 years in the wild. They are listed as Lower Risk – least concern.
Hare (Arctic)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Lagomorpha
  • Family: Leporidae
  • Genus: Lepus
  • Species: Lepus arcticus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.