Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Bat (Hoary)

Lasiurus cinereus

Bat (Hoary), hoary bat

Range

They are found in Southern Canada down through South America. In the U.S. they are the bat with the largest range, but are more common in the western states and not at all in Alaska. They are the only species of bat in Hawaii.

Habitat

They live almost anywhere there are trees, but are more common in forest edges, where there is open land nearby to hunt for insects at night. They can be found in urban areas in parks and neighborhoods – wherever there are bugs to eat!

Body Traits

They are about 6” long, including their tail, with a wingspan of about 17”, but often weigh less than and ounce. Their hair is brown on their backs with white tips giving them their frosty (hoary) look. Their hair is uniformly brown underneath. They have short, rounded ears with a black edge. There is a flap of skin that stretched between the legs and tail called the uropatagium.

Habits

They migrate south in the colder months or hibernate until bugs hatch our in the spring. They are mostly found alone, but can be seen migrating in groups. They are nocturnal, coming out at night to hunt by echolocation along lake shores and in open fields. Echolocation is a kind of radar that uses the bat’s high-pitched calls to bounce off objects. They can actually “see” what is around them by how their calls bounce off their surroundings.

Diet

They eat insects – mostly moths and some beetles, grasshoppers, termites and even dragonflies.

Predators

They are killed by some birds of prey, including owls and hawks. Like all bats some fall prey to flying into fencing.

Reproduction

They mate in the fall, but females store the sperm until spring when they become pregnant. Like most bats, they give birth while hanging upside down in their roost. They can have up to 4 young, but average 2. They cling to their mothers to roost and feed during the day and rest alone hidden in the leaves at night while she hunts. They begin to fly in just over a month.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live up to 5 years in the wild. They are not a threatened species.
Bat (Hoary)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Chiroptera
  • Family: Vespertilionidae
  • Subfamily: Vespertilioninae
  • Genus: Lasiurus
  • Species: Lasiurus cinereus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.