Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Lemur (Weasel)

Lepilemur mustelinus

Lemur (Weasel)

Range

They are found on the island of Madagascar.

Habitat

They live in wet forests.

Body Traits

They are about 1 foot long (30cm) or 2 feet long including their long tail (60+ cm). They have reddish-brown fur on their backs that is grayer on their belly and gets darker toward the tip of the tail. They have big eyes and ears you can see (as opposed to many lemurs who have ears hidden in tufts of hair.)

Habits

They are active at night (nocturnal). They live up in the trees (arboreal), leaping from tree to tree, though sometimes they do come down to the ground. During the day they sleep in tree holes. Males live alone except to mate and have a loud call to mark their territory. Females live with young.

Diet

They eat leaves and some fruit, bark and flowers. They feed by pulling the branch to their mouths and chewing the leaves off. They have been known to eat their own dung to get more nutrients from it.

Predators

They are killed by snakes eagles, fossa and man.

Reproduction

Females are pregnant for 4.5 months (gestation) and have 1 baby.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live more than 10 years in captivity. Unknown in the wild. They are listed as Lower Risk – near threatened.
Lemur (Weasel)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Primates
  • Suborder: Strepsirrhini
  • Family: Lepilemuridae
  • Genus: Lepilemur
  • Species: Lepilemur mustelinus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.