Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Lion (African)

Panthera leo

Lion (African)

Range

They are found in Africa.

Habitat

They live on the African savanna and veldt (grasslands) and in open woodlands on the edge of the grasslands.

Body Traits

Males can be up to 11 feet long with tail (about 8 feet without tail) and weigh up to 550 pounds. Males have a mane around the face and neck that can be tan to dark brown in color. Females can be up to about 9 feet with tail (and 6 feet without) and weigh up to 400 pounds. Adults are tan to light brown in color with no markings or spots.

Habits

They live in large family groups of 20 or more lions called prides. Every pride usually has 2 males and many related females with their young. The females stay together for life. The males compete with each other for control of their pride. Once a male gets too old to fight for his pride, he loses it to a younger, stronger male. This keeps the more fit males as father to the new young.

Diet

They eat wildebeest, zebra, giraffes, gazelles, cape buffalo and young elephants, rhinoceros and hippopotamus.

Predators

Their only predator is man. Young cubs may be killed by a new male taking over the pride.

Reproduction

Females are pregnant for about 4 months (gestation). They have 1-6 cubs. Only half the cubs survive to adulthood. The females will have cubs every 1.5 to 2 years.

Lifespan and/or Conservation Status

Males live in the wild up to16 years, females live up to18 years. They are listed as a “vulnerable” species.

Lion (African)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Suborder: Feliformia
  • Family: Felidae
  • Subfamily: Pantherinae
  • Genus: Panthera
  • Species: Panthera leo

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.