Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Mountain Lion (Panther, Puma, Cougar, Catamount)

Felis concolor

Mountain Lion (Panther, Puma)

Range

They are found from southern Canada to the southern tip of South America.

Habitat

They can live in many habitats from desert scrublands to mountain forests.

Body Traits

They can reach up to 8 feet long and 220 lbs. Females are smaller. They are a tawny yellow to gray color. Their head is marked with black on the sides of the muzzle and on the backs of the ears. They have a long tail that helps counter balance their weight when they climb and leap.

Habits

They live alone except to mate and have a territory that can be as big as 100 square miles. Like house cats, they stalk their prey and leap on them. They drag their prey to a safe place before eating them and will bury them to feed later. Though rare, they do sometimes attack humans.

Diet

They eat white-tailed deer, mule deer, bighorn sheep and pronghorn antelope, hares, and even rodents.

Predators

Man is their only real threat.

Reproduction

Females are pregnant for about 3.5 months (gestation) and have 1-3 cubs.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live 12-15 years in the wild. They are listed as near threatened on the CITES List (International List) and endangered on the U.S. Federal Endangered Species List.
Mountain Lion (Panther, Puma)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Suborder: Feliformia
  • Family: Felidae
  • Subfamily: Felinae
  • Genus: Puma
  • Species: Puma concolor

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.