Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Muskrat

Ondatra zibethicus

Muskrat

Range

The muskrat is found throughout North America to the Mexican border. They have been introduced to Europe and Asia.

Habitat

Muskrats are found in wetlands; swamps, marshes, ponds and lakes. They prefer marshes that keep 4 – 6 feet of water year round.

Body Traits

They are about 20-inches long including their hairless, scaly tail. They have dense brown fur and partially webbed back feet for swimming. (Not fully webbed like the American beaver.)

Habits

Muskrats can stay underwater for 15 minutes without coming up for air. They may be active day or night (but are mostly nocturnal). In winter, they do not hibernate. In a river habitat, they build a bank den and burrow. In a lake or marsh habitat, they build “hut” with an underwater entrance. The top is above the waterline providing a breathing vent. This provides habitat for other animals and protects them from hunting predators.

Diet

Muskrats eat plants and roots (herbivores).

Predators

They are an important food source for many predators, such as fox, coyote, lynx, eagles, hawks, etc.

Reproduction

Females are pregnant for 1 month (gestation), having about 6 young.

Lifespan and/or Conservation Status

They live about 3 years in the wild. They are listed as Lower Risk – least concern.
Muskrat

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Rodentia
  • Suborder: Myomorpha
  • Family: Cricetidae
  • Subfamily: Arvicolinae
  • Genus: Ondatra
  • Species: Ondatra zibethicus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.