Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Panda (Lesser or Red)

Ailurus fulgens

Panda (Lesser or Red)

Range

Red Pandas are found in the foothills of the Himalayas and mountain areas of China and Burma.

Habitat

They live in temperate forests between 5,000 and 13,000 feet.

Body Traits

Red Pandas look like red-furred raccoons with a similar body size and shape and fluffy, ringed tail. They weigh from 7 -12 pounds and are about 3.5 feet long including their tail.

Habits

The red panda is most active in the early morning and late afternoon spending most of the day resting in trees conserving their energy as their bamboo diet has a low energy content.

Diet

Although they are classed as a carnivore, red pandas eat mainly bamboo shoots, grass and fruit. They do sometimes eat eggs, insects or small animals.

Predators

The main predator is the snow leopard.

Reproduction

Red pandas live alone but come together to mate. Females are pregnant for 3 months (gestation) having 1-3 cubs every spring.

Lifespan and/or Conservation Status

Red pandas can live up to 14 years in captivity, but it is not known how long they live in the wild. They are endangered.

Panda (Lesser or Red)

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vertebrata
Class: Mammalia
Order: Carnivora
Suborder: Caniformia
Family: Ailuridae
Genus: Ailurus
Species: Ailurus fulgens

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.