Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Shrew

Shrew

Range

Shrews are found in Africa, Asia, Europe, North America and northern South America.

Habitat

They are found in every type of habitat; forests, fields, wetlands and scrublands.

Body Traits

There are more than 300 species of shrew. They are NOT rodents, but in a group all their own. Shrews range in size from the smallest mammal in the world (the North American Pygmy Shrew) weighing in at 1/10 of an ounce (the size of your thumbnail) to the largest in North America, (the Northern Short-tailed shrew) which weighs 1 ounce. Shrews have brown fur, short or long tails, and pointed faces. They have good hearing and also use a kind of radar called, echolocation to find their way in the dark (bats use this too).

Habits

They are active at night (nocturnal) when they hunt for prey.

Diet

Though shrews are very small, they are very aggressive mammals, going after prey that are bigger than they are. They are carnivores and need to eat their own weight in meat every day. Because of this, they cannot hibernate in winter but must keep eating. They eat insects, worms, snails, slugs, mice and other shrews. Short-tailed shrews have a poison (venom) in their saliva that helps them kill larger prey.

Predators

Predators include owls, foxes, bobcats and house cats.

Reproduction

Female shrews are pregnant for about 3 weeks (gestation) and have about 6 babies. They have 2-4 litters a year between March and September.

Lifespan and/or Conservation Status

They only live 1-2 years in the wild.
Shrew

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.