Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Squirrel (Red)

Tamiasciurus hudsonicus

Squirrel (Red)

Range

The red squirrel is found in Canada and the northern United States down to the Appalachian Mountains.

Habitat

They live in coniferous, deciduous, and mixed forests.

Body Traits

They are reddish-brown on top and have white bellies with a black stripe where the two colors come together on their sides. They have ear tufts in the winter. They are about a foot long including their tail and weigh about 8-9 ounces. Their tail is not as bushy as the gray squirrel’s tail.

Habits

They are active during the day (diurnal) and all year round. They live much of their lives in the trees (arboreal).

Diet

They eat pine seeds, nuts, fruit, insects, bird eggs and even small animals. Like the gray squirrel they bury seeds for later so are important tree planters and seed spreaders. They nest in tree cavities or underground in tunnels.

Predators

Predators include: owls, hawks, martens, weasels, coyotes, and house cats.

Reproduction

They live alone except to mate in the spring. Females are pregnant for about 5 weeks (gestation) and can have 2-6 young. They may go on to have a second litter in late summer.

Lifespan and/or Conservation Status

They live for about 7 years in the wild. They are listed as Lower Risk – least concern.
Squirrel (Red)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Rodentia
  • Suborder: Sciuromorpha
  • Family: Sciuridae
  • Subfamily: Sciurinae
  • Genus: Tamiasciurus
  • Species: Tamiasciurus hudsonicus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.