Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Wallaby (Agile)

Macropus agilis

Wallaby (Agile)

Range

They are found in the northern third of Australia and New Guinea.

Habitat

They live in grassy areas and open forests near rivers and streams but also are found in mangroves along the coasts.

Body Traits

They are brown with a lighter belly. They have a white stripe across their thigh. Males are much larger than females standing more than 4 feet tall.

Habits

They are a solitary species of wallaby, though may gather in groups (mobs) to feed. They are good swimmers. They are easily startled and will panic if frightened and can injure themselves trying to escape predators. They sleep during the day and are active in the mornings, evenings and at night (nocturnal).

Diet

They eat grass, roots and insects.

Predators

They are hunted by dingos and man.

Reproduction

Females are only pregnant (gestation) for 1 month, but like kangaroos, the tiny babies develop in the pouch for many months.

Lifespan and/or Conservation Status

They may live 12-15 years in the wild. They are listed as Lower Risk – least concern.
Wallaby (Agile)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Diprotodontia
  • Suborder: Macropodiformes
  • Family: Macropodidae
  • Subfamily: Macropodinae
  • Genus: Macropus
  • Species: Macropus agilis

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.