Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Warthog

Phacochoerus aethiopicus

Warthog

Range

They are found in Africa, south of the Sahara.

Habitat

They live out on the grasslands (savanna).

Body Traits

They have bristly hairs all over their body, and a mane from the top of their head down the middle of their back. They have a long, thin tail with a tuft at the end. They carry their tail up when they run. The tuft of bristles at the end waves like a flag. Males can weigh more than 200 pounds and are larger (sometimes by 50 pounds) than females. They have very large heads with wide cheek pads called “warts.” They have 2 sets of tusks. The upper tusks come out the sides of their snout curving around inward. The lower tusks are smaller, with a dangerously sharp edge.

Habits

They are active during the day (diurnal) and sleep in an underground den at night. Males live alone except to mate. Females live in family groups with young and sometimes other females and young. They find or dig holes in which to sleep. This helps them keep cool during the day and warm at night. When startled, a warthog grunts and runs for cover.

Diet

They eat grass, even kneeling to get to the shorter grass. They are especially adapted for this with padded knees. They sniff for bulbs and roots and use their sharp tusks to dig them out. They sometimes eat earthworms, insects and other small animals.

Predators

They are killed by lions, leopards, cheetah, hyenas and man.

Reproduction

Females are pregnant for 6 months (gestation), but before she gives birth she goes off by herself and finds a secluded den. She may have to chase off her last litter. She then has her 3-4 piglets in the underground den. They can start eating grass by about 3 weeks old.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live up to 12 years in the wild. They are not a threatened species.

Related Links

Coloring Page Labeling Page Download Hi-Res B&W Diagram Download Hi-Res In-Habitat Poster Download Hi-Res Color Diagram
Warthog

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Artiodactyla
  • Family: Suidae
  • Subfamily: Suinae
  • Genus: Phacochoerus
  • Species: Phacochoerus aethiopicus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.