Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Whale (Beluga)

Delphinapterus leucas

Whale (Beluga)

Range

They are found in arctic waters along the coasts of Canada, Alaska, Russia, Norway and Greenland.

Habitat

In the summer, they are found where rivers meet the ocean, where the water is warm and shallow and not as salty as the open ocean (brackish). They often travel up and down the coasts.

Body Traits

They are all white as adults (they are born dark-colored) with a ridge down their backs instead of a dorsal fin. Males reach more than 2,000 pounds (a ton) and 14 feet long. Females are smaller. They have more than 3 inches of blubber to keep them warm.

Habits

They travel a long way between seasons (migration). They have good hearing and use radar (echolocation) to hunt fish in dark waters. They can dive to more than 2,000 feet looking for fish. They also make a lot of calls to each other with whistles, squawks and grunts.

Diet

They are toothed whales and feed on fish and other small ocean creatures.

Predators

They are hunted by polar bears and killer whales.

Reproduction

Females are pregnant for 14 months (gestation). They only have one calf every 3 years.

Lifespan and/or Conservation Status

They can live up to 30 years in the wild. They are listed as a “vulnerable” species.
Whale (Beluga)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Cetacea
  • Suborder: Odontoceti
  • Family: Monodontidae
  • Genus: Delphinapterus
  • Species: Delphinapterus leucas

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.