Only subscribers can access printable PDFs and other resources, please login or subscribe.

School subscribers can also access more than 200 downloadable bundles in our store for free (a value of $1,500).

District subscriptions provide huge group discounts for their schools. Contact Sheri for a quote.

Wolf (Maned)

Chrysocyon brachyurus

Wolf (Maned)

Range

They are found in South America, mostly in sections of Brazil, but also in spotty areas of Peru, Bolivia, Paraguay and Argentina. Their range has shrunk over time and they are considered endangered.

Habitat

They live in a variety of habitats from grasslands and open forests to swamps and river habitats.

Body Traits

They are tall, lean wolves reaching more than 5.5 feet (1.6m) long including the long tail but only weighing about 50 pounds (22.6 kg). They have long, reddish fur with black on their legs, feet, shoulders and face. They have a white throat and white tip of the tail. They have very long legs that help them see over the tall grass on the pampas. They have large, pointed ears, a pointed snout and a thick mane across their shoulders.

Habits

They are solitary animals except to breed and very territorial. They are active at night (nocturnal), but sometimes seen at dusk and dawn (crepuscular). When they hunt, they often leap and pounce on prey.

Diet

They are omnivorous, eating small mammals, birds, eggs, reptiles, insects, fish, fruit and roots.

Predators

They have no natural predators, but are killed by man. They are also losing their large open habitats, so their range is shrinking.

Reproduction

They are thought to mate for life, yet only get together to breed. Females are pregnant for about 2 months (gestation) and have up to 5 pups. They are born black but turn reddish within a few weeks.

Lifespan and/or Conservation Status

They have lived up to 16 years in captivity, but have a much shorter lifespan in the wild.
Wolf (Maned)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Suborder: Caniformia
  • Family: Canidae
  • Genus: Chrysocyon
  • Species: Chrysocyon brachyurus

Current Subscribers: To view or print a PDF of this resource and its answer sheets (and link to any other available resources, like coloring, labeling, drawing pages and more), click the brown buttons at the top of this post. Note that these are only available to subscribers.

Not a Subscriber Yet? Join today to unlock these buttons and enjoy all of Exploring Nature’s resources.